dimecres, 18 de juny del 2008

AL TALL, PER PRIMERA VEGADA A SIMAT


Ironies de la vida, ha tingut que ser amb un govern del PP que el grup Al Tall actue per primera vegada a Simat. Serà el dijous 7 d'agost, al marc de la programació de les festes patronals. Cal dir, però, que el PP de Simat no ha accedit a la contractació del grup més popular de música en valencià per iniciativa pròpia. Ha estat una moció d'EU-Arc Iris la que ha fet possible que la música en valencià i la programació musical de qualitat s'incorpore a la programació de les festes patronals, fins ara banal, ximple, continuista i poc original.
No obstant això, cal remarcar que l'anterior govern socialista de Simat també va rebre propostes de l'oposició per a incorporar a grups valencians a la programació musical de festes, i mai hi va accedir.
La darrera vegada que un dels grans grups de música en valencià va actuar a Simat va ser l'any 1979. Era el primer any d'alcaldia socialista a Simat amb Marcel.lí Alminyana al capdavant de la corporació. El grup de música folk valenciana Els Pavesos, aleshores en ple apogeu i encapçalat per Joan Monleon, va pujar a un escenari improvisat a la Font Gran (encara no existia l'actual escenari permanent). Eixe escenari s'hi va instal.lar enfront d'on ara hi és l'actual , és a dir, a la carretera. Era un raig de la frustrada esperança que va suposar el retorn de les suposades esquerres a l'alcaldia de Simat, a l'any 79. Des d'aleshores ens hem hagut de conformar amb orquestretes fent sonar la cançó de l'estiu, espectacles de poca qualitat, varietats, i la Montecarlo.
Ara, trenta anys després d'aquella actuació mítica de Els Pavesos a la Font Gran, els simaters tornaran a tindre l'oportunitat d'escoltar en directe un dels grups referents de la música en valencià, Al Tall, la trajectòria del qual ha estat recollida en una publicació de la que és autor el nostre regidor, Víctor Mansanet (AL TALL, VINT ANYS. Editorial La Màscara. 1995. València).

2 comentaris:

Anònim ha dit...

An lo bonico que haguera sigut que vinguera al nostre fransisco pa cantar l'amunt valencia i l'himno regional blavensiano, xè. O Arévalo (si ja li ha baixat la tensió i el sucre). Perque clar el gran Titi ja no podrà vindre més, i Rosita Amores simplement ja no li queda molta menta.
Però deixant la conya val la pena dir que ha passat altres grups també de folk com Urbalia Rurana, Tres Fan Ball i Carraixet..i tampoc fa tant.
Ara, com el meu Juan B(l)au de Corrals i la seua sempiterna estrella de David..ningú. Ale, ale i ale

ARC IRIS SIMAT ha dit...

Al del comentari anterior. Tens raó, ha actuat a Simat algun grup de música en valencià, però cap dels referents com Al Tall, Llach, Bonet, Raimon, etc. D'altra banda cal dir que l'any que hi van actuar Els Pavesos, no va ser iniciativa de l'Ajuntament, sinó de la comissió de festes d'aleshores, formada per joves que ara estan en la cinquantena. Salut.