La Comissió d'Educació i Cultura de les Corts Valencianes ha aprovat hui per unanimitat el Projecte de Llei del monestir de la Valldigna. Els tres grups parlamentaris PP, PSPV i Compromís han coincidit a destacar el consens per a aconseguir la recuperació d'este patrimoni, un "compromís polític" que forma part de l'Estatut d'autonomia valencià.
En este sentit, la diputada del PP Alicia de Miguel, durant la seua intervenció en la Comissió, ha apuntat que este projecte de llei "consolida" la "importància" del monestir per als valencians, alhora que ha manifestat que este centre acollirà esdeveniments que "contribuiran a la modernitat" d'eixa terra.
Per la seua banda, la parlamentària socialista Jeanette Segarra, que ha defensat les esmenes socialistes en substitució d'Ana Noguera, s'ha mostrat reticent a que la gestió del monestir la porte la Fundació Jaume II el Just perquè és una entitat "fosca, opaca i amb possibles irregularitats en la seua gestió".
"No volem que el monestir acabe amb una mala imatge de gestió per part d'esta fundació". A més, ha sol·licitat que la recuperació d'este patrimoni servisca per a "ampliar i projectar" un pla sobre la comarca de la Safor, tant en l'àmbit turístic com econòmic.
De la mateixa manera, en el seu torn, el diputat de Compromís Josep María Pañella (Bloc) ha sol·licitat que es contemple un canvi de nom en la denominació oficial, perquè en compte de 'Reial monestir de Santa Maria de la Valldigna', siga 'Reial monestir de Santa Maria de Valldigna' -ometent l'article 'la'-. Una apreciació que de Miguel va acceptar negociar i "estudiar".
Arribats ací, cal posar l'accent sobre les coses en les que es calfa el cap el Compromís en el conjunt d'un amplíssim projecte de llei, tot perquè algun catòlic del Bloc de Simat ha assessorat al diputat Pañella i li ha dit que quan es parla de mares de Déu no s'ha d'utilitzar l'article. Una cosa es la vall de la Valldigna, i una altra la Mare de Déu de Valldigna. Arc Iris, que no està present al Parlament -tot arribarà- però que no vol deixar de dir la seua, diu que els representants del Bloc a l'Ajuntament de Simat i a les Corts haurien de presentar la seua dimissió per aturar-se en ximpleries a l'hora de debatre un projecte de llei que és dens i extens. El diputat de Compromís Josep M. Pañella va dedicar deu minuts al ple la setmama passada per explicar els motius pels que cal suprimir l'article de la Mare de Déu, però res va dir de que l'Església Catòlica tinga preferència a l'hora de gestionar els usos del monestir.
Però bé, anem a per coses serioses. Una vegada aprovat a la Comissió, el projecte de llei tornarà al ple, i entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat. Arc Iris confia, tot i no estar d'acord amb la totalitat del text, que la nova llei servisca com a revulsiu de la Valldigna en l'àmbit cultural i turístic.
3 comentaris:
Apreciats amics;
no està mal l´apreciació i la crítica barata quan cal, però, com a coneixidor de causa, sé que aquest punt, ha estat consensuat amb gent de la Universitat de València, per a la denominació "de" en lloc de "de la".
a més, els diputats cobren per estar debatint, i si a pobles menuts, es pot debatir a ajuntaments, fins i tot en llatí, per què no es pot dir a les coses com són?
ja ens l´han clavada massa vegades a La Valldigna.
Espere no es censure aquest comentari, perquè no falta el respecte a ningú.
La veritat és que dels partits que es diuen progressistes i d'esquerres, s'espera alguna que altra proposta més fonda i social, que el canvi de "de la" per "de".
I a mi en té igual si hi ha consens amb la Universitat de València: La proposta es d'allò més tímida, intrascendent i blaneta.
!! Menudes esquerres !!
El Bloc no fa més que bovaes. És acollonant açò. El qui hi ha que aguantar.
Publica un comentari a l'entrada