dimecres, 4 de juny del 2008

LA GENERALITAT UTILITZA LA FUNDACIÓ JAUME II PER A CENTRIFUGAR DESPESES

La consellera de Cultura, Trinidad Miró.
La consellera de Cultura, Trinidad Miró, ha admés hui a les Corts que la Fundació Jaume II El Just, que en teoria hauria de destinar el seu pressupost a la gestió del monestir de la Valldigna, ha servit per a centrifugar despeses del Consell en altres societats públiques, com ara la Ciutat de la Llum d'Alacant, d'ahí que el "dèficit" de la Fundació Jaume II, que no el deute, per emprar el mateix terme que ha utilitzat la consellera, s'haja disparat a nou milions d'euros.
Trinidad Miró admet, de pas, que el "dèficit" als comptes de la Fundació és de nou milios d'euros, ja que la consellera no ha desmentit la xifra. Fins ara cap membre del Consell havia ratificat la denuncia que va fer la setmana passada el diari El País sobre el deute de la Fundació.
Les declaracions de la consellera formen part de la resposta a la pregunta que li ha fet la diputada socialista Ana Noguera sobre els comptes de la Fundació, la gestió de l'ens, i les perspectives de futur.
Arc Iris considera greu que la consellera admeta sense rubor que el pressupost d'una fundació que hauria d'estar al servei del monestir, de la seua activitat cultural, del seu manteniment, i de la seua restauració, s'utilitze per a sufragar altres societats públiques, desestabilitzant així la Fundació Jaume II i posant en risc la seua continuitat.
La diputada socialista Ana Noguera considera que una fundació no és el mecanisme idoni per a gestionar el monestir, i ha demanat que ho facen les institucions de forma directa, per tal de respectar la representativitat social en la gestió del monestir.
A continuació, reproduïm la crònica que ha difòs Europa Press sobre aquest debat:
La consellera de Cultura i Esport, Trini Miró, ha reconegut hui l'existència d'un pla financer "perfectament estructurat" per a "fer front al dèficit, que no deute, així com als compromisos futurs" de la Fundació Jaume II El Just, mentres que la diputada socialista Ana Noguera ha criticat l'opacitat en la gestió d'esta entitat.
Miró s'ha expressat d'esta manera en el ple de les Corts amb motiu de la pregunta formulada per la diputada socialista Ana Noguera sobre el deute real de la fundació Jaume II El Just i quines mesures es van a prendre per a saldar-la i "esmenar els problemes derivats de la mala gestió i qui estarà al capdavant d'esta organització".
La responsable de Cultura ha explicat que el "dèficit" de la fundació "que no deute" està disponible en els comptes anuals i en la liquidació del pressupost, alhora que ha assegurat que este entitat "continuarà treballant amb criteris d'eficàcia i eficiència". Sobre la gerència de la fundació, ha dit que l'exdirector gerent d'esta entitat, Vicente Burgos, va deixar el seu càrrec "voluntàriament".
A més, va afirmar que "no hi ha gestió opaca" sinó un projecte "prioritari" per a la Conselleria com és la recuperació del patrimoni valencià, "eixe que al PSPV no li preocupa gens ni miqueta", ha dit, "en vista del que van deixar de fer" en l'etapa de Govern socialista en la Comunitat.
Per la seua banda, la diputada socialista Ana Noguera, que ha replicat que els únics comptes a què té accés són les de 2006, per la qual cosa ha demanat a la consellera que confirme si existeix o no un deute de nou milions d'euros; alhora que ha preguntat si hi ha una gestió "desordenada, caòtica, malgastadora, i megalòmana, com així indiquen els treballadors de la fundació".
En este sentit, també ha preguntat si hi ha algun pla de sanejament "on se'ls ha dit als creditors que rebaixen el seu deute un set per cent si volen cobrar" o si "l'acomiadament de Vicente Burgos va ser absolutament casual i voluntari" o es va produir "enmig d'una baralla descomunal".
Així mateix, ha inquirit a la consellera sobre les declaracions de l'exgerent de la fundació Jaume II El Just, Vicente Burgos, publicades en els mitjans de comunicació sobre la "deute" de l'entitat i "mala gestió". Noguera va opinar que estes declaracions "signifiquen que les fundacions s'han convertit en una Caixa B de la Generalitat" i se "utilitzen per a gastar els diners públics sense control" i va considerar que al president de la Generalitat, Francisco Camps, "se li ha anat la mà amb este invent de les fundacions que ara no pot controlar".
D'esta manera, la parlamentària socialista ha assegurat que Miró "ni és capaç ni pot" aclarir quina és el deute "real" de la fundació en data 31 de desembre del 2007 i s'ha preguntat si "el que esta passant ací" no serà igual en la resta de fundacions públiques de la Generalitat i si "passarien la prova del cotó". La consellera ha demanat "rigor" a la diputada socialista a l'hora d'oferir xifres i motius, de manera que "no copie el que ix en algun mitjà de comunicació" o argumente basant-se en "xafardejos de corredor".
D'altra banda, ha subratllat que la fundació Jaume II el Just té com a objecte la restauració i recuperació del patrimoni cultural valencià i la realització d'activitats culturals "i això continuarà fent", va asseverar.