dilluns, 23 de juny del 2008

EL BAR SAGASTA COMPLIX VINT-I-CINC ANYS


El Bar Sagasta amb les seues taules escampades a l'esplanada de la Font Gran.
El Bar Sagasta de Simat, punt de trobada per excel.lencia al cor de la Font Gran, complix vint-i-cin anys i vol celebrar-ho regalant al poble amb una revetlla que es celebrarà el dissabte 5 de juliol. L'empresari corre amb les despeses, inclosa la neteja de la Font Gran per exigència municipal.
El Bar Sagasta el van posar en marxa a la primavera de l'any 1983 el matrimoni format per Pep Martí i Teresa Soler. No obstant això, dos dels seus cinc fills, Vicent i Alfredo, van ser els vertaders alma mater de l'establiment, que va guanyar popularitat immediata coincidint amb les primeres revetlles celebrades a la Font Gran.
La família ja arrossegava experiència a l'hosteleria, doncs abans havien explotat durant anys el Bar Ramonet, d'on van heretar la tradició de la llet merengada artesanal que van exportar uns anys al seu nou establiment, el Bar Sagasta.
La dècada dels vuitanta va ser prodigiosa per al Bar Sagasta. L'esplanada immensa i ajardinada de la Font Gran era un lloc ideal per a la terrassa del bar, i en eixe aspecte la família Martí Soler va tindre vista. Durant anys i anys el Bar Sagasta va ser el centre de trobada per excel.lència a Simat, el punt de referència. La terrassa estava de gom a gom totes les nits de l'estiu, de dilluns a diumenge, i a festes, amb les revetlles, era el principal centre d'oci. Als anys noranta, però, va entrar en declivi. Els germans Vicent i Alfredo van abandonar el bar, l'establiment va estar llogat o traspassat en diverses ocasions, i l'activitat va decaure, en bona part a causa del canvi de costums, la crisi de la taronja, etc. Un gran hosteler de Simat diu que ha estat el cotxe i la facilitat de desplaçament qui ha mort Simat, altres diuen que ha estat la crisi tarongera, i altres que el DVD va canviar per sempre més els costums. La veritat és que el Bar Sagasta ja no ha tornat a ser el que va ser als anys vuitanta. El contrast és evident, i els darrers anys en ple mes de juliol, el gran mes simater, era freqüent trobar-se el bar tancat a les nou de la nit entre setmana.
També es va perdre l'elaboració artesana de llet merengada des de que Vicent Martí va abandonar el bar.
Els darrers anys és el garmà major dels Sagasta, Pep el pilotari, qui se n'ha fet càrrec de l'establiment.
Seria commovedor amb motiu del vint-i-cinqué aniversari tornar a vore reunits als germans Alfredo, Vicent i Pep darrere del taulell, i a la mare d'ells, la tia Tere, asseguda en una cadira a la porta de la cuina, com tenia el costum després d'una jornada esgotadora a la cuina.
Les nostres felicitacions a una de les famílies més populars de Simat.