divendres, 10 d’octubre del 2008

DAVID MOGORT TRACTA DE REVITALITZAR EL COMERÇ I L'HOSTALERIA

El regidor de Promoció Econòmica i Turisme, David Mogort, ha reunit esta setmana més d'una vintena de comerciants i hostalers de Simat per impulsar la creació d'una associació i adherir-se als avantatges de la Ruta dels Monestirs, que s'ha posat en marxa amb diverses sendes i camins que uneixen els monestirs de la Valldigna, Sant Jeroni de Cotalba (Alauir), Llutxent, Aigües Vives i la Murta (Alzira).
No és la primera vegada que l'Ajuntament reuneix comerciants i hostalers, encara que aquesta vegada l'intent sembla seriós. L'èxit de David Mogort dependrà de la voluntat política i les ajudes públiques, perquè el que van expressar els comerciants a la reunió, segons han declarat a Arc Iris alguns dels assistents, és desconfiança. L'ajuntament demana als comerciants, sobretot als hostalers, que donen servei, i ells estan disposats sempre i quan tinguen a qui donar servei. El ratolí que es mossega la cua. És clar que els comerciants i els hostalers estan interessats en aprofitar-se'n del dinamisme turístic, però tal com va expressar un hostaler a la reunió, ell no està disposat a preparar menú diari de paella per a vint persones, i que la tinga que tirar al fem. No és fàcil, ara bé, de la voluntat de David Mogort no hi ha dubte. Ell mateix és comerciant i hostaler amb interessos a Simat, Tavernes i Xeraco.
Segons les dades dels tècnics de l'Oficina de Turisme i de la Fundació Jaume II, 200.000 persones visiten Simat cada any. Una xifra massa generosa, a l'entendre d'Arc Iris. Això faria una mitjana de 700 persones diàries, i només cal posar-se un dia a la porta del monestir i comprovar com és difícil trobar la jornada que desfilen 700 persones.
De moment la regidoria de David Mogort ha repartit entre els assistents a la reunió un full d'inscripció a la futura associació, amb un qüestionari en el que els comerciants mostren les seues preferències pel tipus d'activitat pel que estan interessats.
L'opinió generalitzada entre els comerciants i hostalers és la de que sense subvencions públiques, bé de l'Ajuntament o de la Generalitat, l'experiment fracassarà. I l'experiment corre el risc de fracassar per una raó elemental: Simat no té places per a pernoctar, llevat de les que puga oferir l'empresa de cases rurals Ca Tonico.
Per tant, en opinió d'Arc Iris, si la iniciativa es queda en una reunió de comerciants i hostalers, no tirarà endavant, perquè l'atractiu de masses depén de moltes més coses i és una tasca d'anys. Depén, per eixemple, de millores urbanes. El casc antic de Simat hui fa pena i no és ni per a molestar-se en fer una volta. A més, caldria una acció conjunta interdepartamental en la que s'implicaren molts departaments supramunicipals que hui per hui estan en mans del PP.
Tot i això, des d'Arc Iris recolzem la iniciativa del Regidor de Promoció Econòmica i Turisme.