dijous, 23 d’octubre del 2008

EL CASC ANTIC, ABANDONAT (VI)


Quitrà a manta.
Plaça Ramiro Calatayud. La Plaça del Metge, que en diem a Simat. Al cap i a la fi Ramiro Calatayud era metge, i sembla que un descendent seu, del mateix nom, ho és també especialitzat en hematologia, i exerceix a Alacant. Encara que no és eixe el motiu pel que a la plaça se la coneix com la del Metge, sinó perquè fins fa poc hi era allí el consultori auxiliar.
Doncs bé, la plaça del Metge ostenta la distinció de ser l'única plaça del Món sense cap element de mobiliari urbà ni jardineria. I ja és difícil. Fins i tot la Plaça de l'Arbre de València, potser la més menuda del Món, amb només 13 metres quadrats, té un arbre. Podíem inscriure la Plaça del Metge al llibre Guiness com a l'única plaça del Món sense mobiliari urbà ni jardineria.
Aquest espai urbà de Simat és una extensa capa de quitrà sense cap altra utilitat que l'estacionament de vehicles. I sembla que els vehicles no en tenien prou amb la immensitat de la plaça, atés que alguns veïns han hagut de sol.licitar la instal.lació de pivots per a impedir que els cotxes estacionaren damunt la vorera. Com és possible que una plaça immensa tinga voreres de només un metre d'amplària?.
Tenim una distribució de la trama urbana pensada per als cotxes a un poble que es pot travessar a peu en 10 minuts, de la mateixa manera que ha passat a la plaça de l'Església, com ha denunciat Arc Iris a una entrada anterior.
La Plaça del Metge és un espai emblemàtic per a Simat. Allí ha estat de tota la vida un immoble municipal que ha acollit diversos serveis al llarg dels anys. Allí va estar tota la vida l'estudi fotogràfic d'Evaristo. Allí ha estat tota la vida la Farmàcia. I allí va estar tota la vida el bell edifici de les madrilenyes, potser la façana més bonica de Simat que l'ex alcalde socialista va tirar a terra a principis d'aquest mil.leni. Sense pietat. D'aleshores ençà roman el solar (a la dreta de la imatge) sense que se li haja donat cap utilitat.
La Plaça del Metge tenia una glorieta central ajardinada amb bancs, que durant anys va acollir l'infaust monòlit amb el qual els franquistes de Simat retien homenatge als seus caiguts, només als seus. La glorieta va desaparéixer durant la dècada dels vuitanta, i la plaça es va convertir en una immensa esplanada de quitrà on no hi ha res que convide a conviure a l'aire lliure.
És cert que els veïns reclamen espai per a deixar els vehicles, però també és cert que aquesta necessitat es pot atendre sense renunciar als espais de vianants, als espais verds. Per tant, Arc Iris demana al govern local una solució per a la Plaça de Ramiro Calatayud. Una solució que busque l'equilibri entre els interessos dels conductors, dels vianants i dels veïns. Una solució que contempe la plaça com a zona verda, amb mobiliari urbà, i amb menys quitrà. Simat en peça ho agraïrà.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo voldria ,si pot ser ,que demanareu a l'ajuntament un telefèric per anar a la creueta del Toro.Crec que ja es l'hora que tots,inclosos els discapacitats ,tinguen les mateixes oportunitats per fer "senderisme"o tota mena de activitats d'espai.No hi ha dret que l'ajuntament desatenga esta muntanya tan emblemàtica per a Simat.
I ja que parlem del Toro,que ens tapa el sol en hivern,es podrien ficar en algún lloc espills reflectors per a tindre una estona més de Sol en eixos mesos d'hivern tan durs per a Simat.La salut dels Simaters i Simateres ho agrairia de valent.Espere que si no es té en compte esta proposta vosaltres ho presenteu en les propostes del vostre pròxim programa electoral.
Salut.

Anònim ha dit...

tranquils jo no se perque es poseu nerviosos ... pues ara vindra el dels 12.000 € i tot ho arregrará jajajajajajajaja

Anònim ha dit...

Jo voldria, si pot ser, que demanàreu a l'ajuntament un centre de salut mental per a poder internar a estúpids crònics com el del comentari anterior, i també una escola d'adults per a que els analfabets com el del comentari anterior aprengueren a escriure. La salut dels simateris i les simateres ho agraïria. Espere que si no es té en compte esta proposta vosaltres la presenteu en les propostes del vostre pròxim programa electoral.
Salut.

Anònim ha dit...

El tercer comentari anava dirigit al primer comentari.

Anònim ha dit...

No sé on veus les errades ,si es espai et diré que es esplai,perdó.I d'analfabet ja ets tu prou que no saps escriure ni simaters.Des de quan som SIMATERIS.Redeu ,donant classe d'ortografia i resulta que ets un analfabet complet.Escriu en xurro que segurament,un nacionalespanylista com tu ,en sabrà més.

Anònim ha dit...

Perdó novament per de activitats i algún:
d'activitats i algun


Salut,company analfabet.Ves a les GAES amb el teu amic Jose Mari AZENAR
i apren d'ell.

Anònim ha dit...

la Faes, burro.

Anònim ha dit...

Veig que saps prou del nazionalespanylistes.
A pastar fant ,ruc.