dimecres, 30 de juliol del 2008

EL PAISATGE POLÍTIC DESPRÉS DE LA TEMPESTA


UN ARTICLE DE MARC CABANILLES
President d'Arc Iris
Una moció de censura difícil de justificar sempre es converteix en un estigma per als partits promotors, que amb prou feines a la confrontació electoral immediata solen trobar un candidat amb la suficient dignitat com per a encapçalar la llista. Només cal fer una ullada als pobles on s'han viscut mocions de censura, i mirar on són ara els seus protagonistes. El cas més pròxim és el del socialista Pepe Escrihuela a Tavernes, que amb una combinació estranya mitjançant una moció de censura recolzada fins i tot per UV, es va fer amb l'alcaldia en detriment del PC allà pels finals dels huitanta.
Quina va ser la conseqüència? Majories absolutes per al PP a les eleccions posteriors.
Què va ser d'Escrihuela després d'aquella efímera estada a l'alcaldia? Ni es sap.
Què passarà a Simat després de la primera moció de censura de la seua història?
No erraré massa si afirme que a les eleccions del 2011 a Simat hi haurà tres opcions entre les que triar (que no tres partits): Sebastián (PP), els que van tirar a Sebastián (PSPV, Bloc i Esquerra Republicana), i els que no van tirar a Sebastián (EU-Arc Iris). Eixe serà amb tota probabilitat el criteri de selecció dels electors, per molta esperança que hi fiquen alguns en que la memòria siga flaca.
I quin pot ser el resultat de tot això? Doncs en el millor, o el pitjor dels casos, segons qui ho mire, Sebastián estarà en condicions d'obtenir fins a sis regidors, el PSPV pot conservar els seus tres actuals, i els dos restants se'ls repartirien el Bloc i EU-Arc Iris. Esquerra Republicana corre un risc evident i elevat de desaparéixer per ser el que més en evidència ha quedat amb aquesta moció de censura. De fet, és l'únic partit que ha sofert baixes de militants a causa de la seua decisió de recolzar la moció de censura.
Una altra possiblitat, més sana en termes democràtics, és que Sebastián no arribe a la majoria absoluta i es quede en cinc regidors, el PSPV conservaria els tres regidors, i el Bloc i EU-Arc Iris haurien de lluitar pel 2-1, 1-2. Seguim sense donar-li pulmó a Esquerra Republicana, insistim, el més maltret per haver-se deixat caure en el parany d'una moció de censura que possiblemente tinga a vore en una vendetta del PSPV per la pèrdua del govern de Dénia a mans del PP i un trànsfuga, i per tant aliena a la situació política de Simat.
I en què fonamentem aquestes prediccions? En primer lloc en el pols de la gent de Simat, on per fortuna encara es pot captar l'ànim col.lectiu sense necessitat d'eines demoscòpiques, i en segon lloc en el raonament que hem fet al principi. Les opcions es reduiran a tres: Sebastián, els que van tirar a Sebastián, i els que no van tirar a Sebastián. Els que van tirar a Sebastián amb tota probabilitat van a ser castigats, els que no van tirar a Sebastián simplement seran respectats, i Sebastián va a catalitzar tota la indignació d'una moció de censura de difícil justificació, indignació que s'estén de forma clara i evident fins i tot més enllà dels propis militants del PP. Eixa concentració de vot al voltant de Sebastián podrà perjudicar fins i tot a aquells que no el van tirar, és a dir, a EU-Arc Iris, que pot vore el camí barrat per una fuga de vots cap a Sebastián, que no cap al PP. Tot i això, la major fuga es produirà en aquells partits que van tirar a Sebastián.
Es poden contemplar més factors, si es vol, com ara la presentació de nous partits (la CUP), o candidatures per separat d'EU i Arc Iris, encara que hui per hui és improbable.
I es pot afinar encara més en l'anàlisi del panorama després de la tempesta. Possiblemente Eladi Mainar no repetisca com a cap de llista del PSPV. Estarà di-nou mesos d'alcalde i ens deixarà un PP amb majoria absoluta. Però el relleu serà delicat a causa de l'estigma que va a suposar la moció de censura. Qui s'arrisca a encapçalar una candidatura d'entrada perdedora?
Serà més probable, en canvi, que Agustina Brines repetisca al capdavant del Bloc per tal d'aprofitar l'oxígen que li proporcionaran els tretze darrers mesos del mandat a l'alcaldia, i done també per fet, com no, que Joan Serra tonarà a ser el cap de llista d'Esquerra Republicana.
Per part d'EU-Arc Iris de segur que no hi haurà cap problema en que Víctor Mansanet siga de nou el cap de llista si li queda energia i les obligacions laborals i familiars li ho permeten.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo com a votant d'esquerres i nacionalista que ha votat Arc Iris vos castigaré per engany i amiguisme.
No heu recolzat la moció per qüestions personals.

Anònim ha dit...

Tu no has votat mai Arc Iris, filibustero.

Anònim ha dit...

Tu soca ,que saps de la meua vida per a insultarme i dir-me a qui he votat.Que?que u no pot estar en desacord amb el que fan els seus politics ?
Ves a pastar fang,finolis.

Anònim ha dit...

Finolis és un insult? M'haig de sentir ofés?