L'antic monestir de la Valldigna acollirà, des de dijous que ve fins al diumenge, 13 de juliol, el tercer curs d'especialització d'història medieval davall el títol 'Conflicte i consens en la societat medieval, segles XIII - XV', segons ha informat la Generalitat en un comunicat.
El secretari autonòmic de Cultura, Rafael Miró, ha destacat que "la recuperació del Monestir de la Valldigna ho convertix en un lloc idoni que permet convertir una aula d'universitat en un espai privilegiat per a la comprensió i l'estudi que vaja més enllà de l'aprenentatge per a fomentar la investigació i l'intercanvi d'experiències".
Així mateix, Miró ha assenyalat que des de la Conselleria de Cultura, a través de la Fundació Jaume II El Just, "s'està treballant per a situar al monestir en el lloc que es mereix", la qual cosa, al seu parer, "es demostra no sols amb la seua restauració, els resultats de la qual estan ja a la vista de tots, sinó també dotant-lo d'una programació multidisciplinària".
Els cursos d'especialització d'Història Medieval de l'antic monestir de la Valldigna estan coordinats pel professor Rafael Narbona de la Universitat de València i van dirigits a la formació complementària per a doctorats, llicenciats i alumnes dels últims cursos de les llicenciatures d'Història, Art, Lletres i Humanitats.
En total, són 30 alumnes els que han sigut becats per a participar en els cursos impartits pels millors especialistes d'universitats tant espanyoles com d'altres llocs d'Europa.
Segons Miró, "els cursos d'especialització destaquen per la seua vocació fonamentalment formativa". A més, ha indicat que "suposa un lloc de trobada entre professors i alumnes procedents de distintes universitats europees, espanyoles i valencianes"
Així mateix, ha manifestat que estos cursos "pretenen aprofundir per mitjà de successius temes monogràfics de renovada vigència historiogràfica en el millor coneixement i difusió de la Història Medieval, fent patent l'interés de la Fundació Jaume II el Just per contribuir en la formació de les noves generacions universitàries i en la promoció del nostre patrimoni cultural".
L'interés per la Història Medieval està assumit i justificat per a la Fundació de forma plena i en una doble vessant, tant per completar la formació d'estudiants universitaris en l'especificitat dels àmbits de coneixement de la Història Medieval, com pel desig d'aprofundir en la història de l'antic Regne de València, emmarcat en l'Europa i en el Mediterrani medievals.
La Fundació Jaume II el Just i la Universitat de València compartixen este interés mutu, ja consolidat amb experiències precedents en què la cooperació va permetre culminar de forma brillant congressos internacionals, seminaris, exposicions i publicacions.
Arc Iris, per la seua banda, insta als alumnes matriculats i als professors que impartiran les matèries, a fer un recés, eixir de l'antic monestir, i conéixer Simat i la Valldigna al llarg dels dies que dura el curs, que en esta tercera edició té com a argument principal la conflictivitat i les vies de solució de la mateixa en la societat medieval, un tema genèric que pretén insistir en la diversitat temàtica i en la geogràfica de l'Europa medieval per a aprofundir en el coneixement de les fonts documentals dels arxius.
Els pleits davant dels tribunals, la cotidianitat de la vida fronterera, la dissidència religiosa, els conflictes de gènere, la gestió de l'aigua en el medi rural, el poder públic en les ciutats, l'empresa mercantil o la violència dels llinatges, quan no la criminalitat o la mateixa insurgència popular, constituïxen altres tants camins d'aproximació a l'estudi de la societat medieval.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada