dilluns, 28 de juliol del 2008

LA MOCIÓ DE CENSURA I EL SENTIT DE L'OPORTUNITAT POLÍTICA


UN ARTICLE DE MARC CABANILLES
President d'Arc Iris
La moció de censura que han presentat a Simat PSPV, Bloc i Esquerra Republicana revela una falta tremenda del sentit de l'oportunitat política. Els partits que de forma tradicional i ininterrompuda han governat Simat no han sabut, no han volgut, o no han tingut la capacitat suficient d'interpretar els resultats de les darreres eleccions. Parle del PSPV, que de forma expressa o tàcita sempre ha tingut el recolzament incondicional del Bloc. Ambdós partits han sofert reculades importants en els seus resultats electorals per diversos motius: l'alta tensió, l'urbanisme depredador, l'especulació urbanística, la manca de transparència, i sobretot un pobre balanç. De la restauració de la democràcia ençà han passat trenta anys sense que Simat haja avançat massa, per no dir no res, en termes de prosperitat econòmica i benestar.
A més, PSPV i Bloc han estat els dos únics partits que han sofert devallades electorals, i tampoc n'han fet una lectura. Com tampoc l'han feta de l'atomització del vot de l'esquerra i l'aparició de nous partits amb representació a l'esquerra del PSPV i del Bloc.
Esquerra Republicana, per la seua banda, tampoc ha sabut interpretar els motius pels que ara té representació. Si Joan Serra és ara regidor, és precisament per la disconformitat amb les polítiques anteriors de la coalició PSPV-Bloc, justament els partits amb els que ha unit ara el seu futur i la seua credibilitat política. Per tant, la manca del sentit de l'oportunitat és encara més acusada i inexplicable en el cas d'Esquerra Republicana.
Però la falta de sentit de l'oportunitat política és encara més palesa si es té en compte que la moció de censura es presenta quan el PP porta ja catorze mesos governant. I no és que el tripartit haja estat observant els avatars del PP. Senzillament és que no hi havia forma d'arribar a un acord per a governar. Estem, doncs, davant un pacte forçat i cosit amb fil de paper.
Si descomptem el mes d'agost, queden exactament 32 mesos de mandat, un període insuficient per a fer que la gestió del govern municipal siga fructífera. Si a més tenim en compte el relleu a l'alcaldia que es produirà entre febrer i març de 2010, i que el tripartit assalta el poder sense haver presentat cap programa, ens trobem davant un evident error d'estratègia política i una falta de perspectiva que només servirà per a reactivar el vot de la dreta a Simat.
Per tant, la moció de censura es gesta des de l'egoisme personal. Havera estat més encertat per part d'Eladi Mainar i Agustina Brines tractar de recuperar la confiança que han perdut dels electors i refer la credibilitat dels seus respectius partits amb la perspectiva del llarg termini, a tres anys vista, treballant des de l'oposició amb actituds constructives per encarar les eleccions de 2011 amb alguna possibilitat. Això, però, sembla no haver interessat a persones que no saben si el 2011 hi estaran a les candidatures. Fa l'efecte que han pensat en ells, i no en els seus partits i en la gent que els conforma, que al cap i a la fi assoleixen la seua credibilitat amb la perspectiva de la trajectòria. Les etapes polítiques estan per damunt dels cicles vitals.
L'efecte d'aquest descomunal error d'estratègia política serà de forma irremeiable la reactivació del vot de la dreta. El PP mai havera aconseguit majoria suficient per a governar en solitari si el PSPV i el Bloc haveren actuat amb perspectiva. D'ací a tres anys el PP havera tret com a molt quatre regidors i l'esquerra havera tingut l'oportunitat de no repetir errors i pactar des de l'inici del mandat. Ara, però, no estic en condicions de predir que el PP no vaja a augmentar el seu recolzament fins i tot a les portes de la majoria absoluta. I això serà la conseqüència de la falta de perspectiva i de sentit de l'oportunitat del tripartit.
Pel que fa a les possibilitats d'èxit del tripartit al capdavant del govern local, les perspectives són escasses. PSPV, Bloc i Esquerra Republicana van a trobar-se a la Generalitat i a la Diputació un PP cavernari i troglodita que desafortunadament els deixarà sense opcions. Què passarà quan el regidor d'Urbanisme d'Esquerra Republicana demane una entrevista amb el conseller de torn del PP per a desbloquejar el PGOU o accelerar el polígon industrial? Doncs això. Deixe la resposta en mans dels lectors i dels electors.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

1.-Sense mocio de censura el PP potser d´aci a quatre anys no havera tret l´alcaldia... pot ser pero hui el que tenim clar es que la tenen.
2.- pspv i bloc han tingut devallades electorals... vots BLOC 2003: 316 vots 2007:360.han guanyat 43 vots i en percentatge han passat de 16,11% a 17,72% Una mentida repetida mai es converteix en veritat.

ARC IRIS SIMAT ha dit...

3.- Vots del Bloc a les municipals de 1999: 511 vots

Vots del Bloc a les municipals de 2007: 360 vots

Regidors del Bloc en 1999: 3

Regidors del Bloc en 2007: 2

Vots del Bloc a les generals de 2000: 217

Vots del Bloc a les generals
de 2004: 150

Vots del Bloc a les generals de 2008: 90

Vots del Bloc a les europees de 2004, amb candidat simater inclòs: 96

Ho mires per on ho mires, castanya per a un partit que es va fundar a Simat l'any 1987 quan encara era l'UPV, i que per cert, va fundar Gerard amb tota la bona fe.

Anònim ha dit...

AL de dalt:
sols pots fer comparacions serioses de municipals amb municipals, autonomiques amb autonomiques. extrapolar-ho tot es enganyar al personal o digues que des de les municipals el pspv ha recuperat els vots perduts ja que a les generals va traure 857 EU 105 vots. ¿davallada d´EU?. segueixes mentint....
xe treballeu ja pel poble i deixeu-se de romanços.

Anònim ha dit...

intenta explicar el vostre vot, el de EU:
locals 87: 296 vots
locals 91: 536 vots, 3 regidors
locals 2007: 192 vots, 1 regidor
generals 2008: 105.
un poc davallada si que es ¿no?

Anònim ha dit...

Marc Cabanilles no té cap intenció d'enganyar a ningú.
Precisament Arc Iris va néixer perque han estat anys i anys enganyant-nos a tots.
I no vull donar noms.
Puc tindre alguna xifra mal o equivocada, i si és així, demanaré disculpes i rectificaré.
Jo done la meua opinió, i simplement espere que altres donen la seua.
Però no estem ací per a seguir fent lo mateix que ja hem vist fer a altres tants anys.
Marc Cabanilles

Anònim ha dit...

JA, JA, JA. Al del Bloc "l'han pillao con el carrito del helado". Ja, ja, ja. Qué divertit. M'ho estic passant bomba.

Anònim ha dit...

"Quien a hierro mata a hierro muere".
Enrecordeu-vos´en d´ací a tres anys.